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Artisanal fisheries in La Paz Bay and adjacent oceanic area (Gulf of California, Mexico) | |
MARIANA VAZQUEZ HURTADO MINERVA CONCEPCION MALDONADO GARCIA CARLOS HERNANDO LECHUGA DEVEZE Héctor Acosta Salmón Alfredo Ortega Rubio | |
Acceso Abierto | |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas | |
ISSN: 2395-9053 URL: http://www.cienciasmarinas.com.mx/index.php/cmarinas/issue/archive | |
Artisanal fishery, fishing resources, La Paz Bay Pesquería artesanal, recursos pesqueros, Bahía de La Paz | |
"We analyzed the artisanal fishery capture data for La Paz Bay (Baja California Sur, Mexico) from 1998 to 2005. Capture data were related to the reproductive cycle of each species. Complete fishing records for 18 species of commercial importance belonging to eight families were identified. The most frequently captured species in La Paz Bay was the Pacific red snapper Lutjanus peru, with 43% of the total capture. This species was followed in importance by the spotted rose snapper Lutjanus guttatus, other groupers (Serranidae), and the jacks (Carangidae), with 18.8%, 15%, and 7.3% of the capture, respectively. Other commercial species captured in smaller amounts included the yellowfin tuna Thunnus albacares, the California flounder (or California halibut) Paralichthys californicus, the flathead mullet Mugil cephalus, the goliath grouper Epinephelus itajara, and different species of mojarra (Gerreidae). With few exceptions, catches outside the bay were higher than in the inner bay. All species were caught throughout the year regardless of their reproductive season. We recommend the implementation of fishery regulations for La Paz Bay, especially in the case of the Pacific red snapper, since it is the most exploited. Currently, overexploitation and possible local shortage of species may occur at any time and without warning in the near future. Aside from fishery management, an attractive option for increasing the supply of marine resources in the area is to use the inner bay for marine fish farming." "Se analizaron datos de captura de la pesquería artesanal en la Bahía de La Paz (Baja California Sur, México) de 1998 a 2005 y se relacionaron con las temporadas reproductivas de cada una de las especies capturadas. Se identificaron registros completos de 18 especies de importancia comercial pertenecientes a ocho familias. La especie más capturada en la Bahía de La Paz fue el huachinango Lutjanus peru, con 43% de la captura total. Le siguieron en orden de volumen de captura el pargo lunarejo Lutjanus guttatus, otras cabrillas y pargos (Serranidae), y las diferentes especies de jurel (Carangidae), con 18.8%, 15% y 7.3%, respectivamente. Otras especies de importancia comercial capturadas en la bahía fueron el atún aleta amarilla Thunnus albacares, el lenguado Paralichthys californicus, la lisa Mugil cephalus, el mero Epinephelus itajara y las diferentes especies de mojarras (Gerreidae). Salvo pocas excepciones, todas las capturas fueron mayores en la parte externa de la bahía que en la parte interna. Todas las especies fueron capturadas durante todo el año independientemente de su temporada de reproducción. Se recomienda la implementación de regulaciones pesqueras en la Bahía de La Paz, en particular para el huachinango por ser la especie más explotada. Bajo el esquema actual de explotación es posible que se presente sobreexplotación y posibles reducciones de las poblaciones locales en cualquier momento y sin aviso dentro de un futuro próximo. Además del manejo de la pesquería, otra opción atractiva para incrementar el suministro de los recursos marinos en el área es el uso de la parte interna de la bahía para la maricultura." | |
UNIVERSIDAD AUTONOMA DE BAJA CALIFORNIA | |
2010 | |
Artículo | |
Ciencias Marinas | |
Inglés | |
TÉCNICAS PESQUERAS | |
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