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Fatty acid content of Creole-Nubia goat milk with different seasonal diets in an intensive feeding system in an arid region
Contenido de ácidos grasos en leche de cabra criolla-Nubia con diferentes dietas estacionales en un sistema de alimentación intensiva en una región árida
Teor de ácidos graxos do leite de cabra Crioula-Núbia com diferentes dietas sazonais em um sistema de alimentação intensiva em uma região árida
Ricardo Ortega Pérez
Eduardo Alberto Toyes Vargas
JOSE LUIS ESPINOZA VILLAVICENCIO
ALEJANDRO PALACIOS ESPINOSA
JUAN JOSE MONTES SANCHEZ
Bernardo Murillo Amador
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
DOI: https://doi.org/10.47280/RevFacAgron(LUZ).v40.n1.08
URL: https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/39730
ISSN: 2477-9407
dry and rainy seasons, dairy goats, fatty acid content, confinement
"The objective is to determine the seasonal-diet effect (dry, rainy) on goats’ milk fatty acid profile reared on a farm with an intensive production system located in an arid zone of Mexico. In the rainy season, a group of 10 goats, Creole × Anglo-Nubian, consumed a diet composed exclusively of alfalfa hay (Medicago sativa). Meanwhile, in the dry season, a similar goat group ate a mixture of corn (Zea mays) and sorghum grains (Sorghum bicolor), and buffel grass hay (Cenchrus ciliaris) in a 1:1:1 ratio. The goats were between 90 and 180 days of lactation. The saturated, monounsaturated, polyunsaturated, and branched-chain fatty acids in milk were measured. The rainy-season milk showed a higher content of fatty acids; however, the contents of most types of fatty acids were not significant between seasons, except for the polyunsaturated (18:2 n-6, a-linoleic acid) and highly unsaturated fatty acids (arachidonic, eicosapentaenoic, and docosahexaenoic acid)."
"El objetivo es determinar el efecto de la dieta estacional (seca y lluviosa) en la composición de ácidos grasos en la leche de cabras estabuladas en una zona árida de México. Durante la época de lluvias, un grupo de 10 cabras, criolla × Anglo-Nubia, consumieron una dieta compuesta exclusivamente de heno de alfalfa (Medicago sativa L.). En la época seca, un grupo similar de cabras consumió una mezcla de granos de maíz (Zea mays L.), granos de sorgo (Sorghum bicolor (L.) (Moench, 1794) y heno de pasto buffel (Cenchrus ciliaris L.), en una proporción 1:1:1. Las cabras estaban entre 90 y 180 días de lactación. La composición de ácidos grasos saturados, monoinsaturados, poliinsaturados y de cadena ramificada se determinó en leche. Los resultados mostraron un contenido de ácidos grasos mayor durante la época de lluvias; sin embargo, la mayoría de las diferencias en los tipos de ácidos grasos fueron no significativas, excepto para los ácidos grasos poliinsaturados (18:2 n-6, α-ácido linoleico) y los ácidos grasos altamente insaturados (ácido araquidónico, eicosapentaenoico y docosahexaenoico).”
Universidad del Zulia
2023
Artículo
Revista De La Facultad De Agronomía De La Universidad Del Zulia
Inglés
Ortega-Pérez, R., Toyes-Vargas, E., Espinoza-Villavicencio, J., Palacios-Espinosa, A., Montes-Sánchez, J., & Murillo-Amador, B. (2023). Fatty acid content of Creole-Nubia goat milk with different seasonal diets in an intensive feeding system in an arid region. Revista De La Facultad De Agronomía De La Universidad Del Zulia, 40(1), e234008. Retrieved from https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/39730
ACIDOS GRASOS
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