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CRECIMIENTO, DESARROLLO Y CALIDAD DE PLÁNTULAS DE Moringa oleifera(Lamark) INOCULADAS CON BACTERIAS PROMOTORAS DEL CRECIMIENTO VEGETAL
GROWTH, DEVELOPMENT AND QUALITY OF Moringa oleifera(Lamark) SEEDLINGS INOCULATED WITH PLANT GROWTH PROMOTING BACTERIA
José Ledea Rodríguez
JUAN JOSE REYES PEREZ
THELMA ROSA CASTELLANOS CERVANTES
Carlos Eliud Angulo Valadez
TEODORO REYNOSO GRANADOS
Lilia Alcaráz Meléndez
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
URL: https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/3280
ISSN: 18700462
DOI: http://dx.doi.org/10.56369/tsaes.3280
Moringácea, tasas de crecimiento, calidad de plántulas, PGPB.
"Background: The Moringa genus is made up of thirteen species and is characterized by its rapid growth. Studies relating to gender in association with plant growth promoting bacteria (PGPB) are limited. Objective:To evaluate the growth, development, and quality of Moringa oleiferaLam seedlings inoculated with plant growth promoting bacteria under greenhouse conditions. Methodology:The following were defined as treatments: Bacillus niacini; B. cereus, Moraxela osloensis, Azospirillum brasilense (positive control) and an absolute control, which were arranged in a completely randomized design with four replications. Results:Bacterial inoculated promoted an increase in the number of leaves per plant, standing out A. brasilense(10.8), M. osloensis(11.45) and B. cereus(11.05) (P≤0.001). The plants inoculated with B. cereusproduced 0.80 t DM ha-1 of leaves and in whole plant 12.92 t DM ha-1, a value higher than that promoted by the rest of the inoculated (P≤0.01), all stimulated leaf development with respect to the absolute control (P≤0.001), and only A. brasilenseand B. niacinifavored the length and thickness (P≤0.01) of the roots. Implications:The application of the bacterial inoculated referred to in concentrations of 107CFU mL-1is recommended to promote the production of aerial biomass of Moringa plants under greenhouse conditions. Conclusion:Bacterial inoculated promoted morphological modifications in plants that favored growth, leaf quantity and the proportion of aerialbiomass with respect to the root, but to a small extent in the accumulation of DM. According to the Dickson index, the inoculated plants were of quality."
"RESUMEN: Antecedentes: El género Moringa está constituido por trece especies y se caracteriza por su rápido crecimiento. Los estudios que relacionan al género en la asociación con bacterias promotoras del crecimiento (PGPB) son limitados .Objetivo: Evaluar el crecimiento, desarrollo y calidad de plántulas de Moringa oleífera Lam inoculadas con bacterias promotoras del crecimiento en condiciones de invernadero . Metodología: Se definieron como tratamientos: Bacillus niacini; B. cereus , Moraxela osloensis, Azospirillum brasiliense (control positivo) y un control absoluto , los cuales fueron dispuestos en un diseño completamente aleatorio con cuatro repeticiones. Resultados: Los inóculos bacterianos promovieron el incremento del número de hojas por planta, destacándose A. brasiliense (10.8) , M. osloens is (11.45) y B. cereus (11.05) (P≤0.001). Las plantas inoculadas con B. cereus produjeron 0.80 t MS ha-1 de hojas y en planta íntegra 12.92 t MS ha -1, valor superior al promovido por el resto de los inóculos(P≤0.01), todos estimularon el desarrollo foliar respecto al control absoluto (P≤0.001) y solo A. brasiliense y B. niacini favorecieron la longitud y el grosor (P≤0.01) de las raíces. Implicaciones: Se recomienda la aplicación de los inóculos bacterianos a los que se hace referencia en concentraciones de 107UFC mL-1 para promover la producción de biomasa aérea de plantas de Moringa en condiciones de invernadero. Conclusión: Los inóculos bacterianos promovieron modificaciones morfológicas en las plantas que favorecieron el crecimiento, la cantidad de hojas y la proporción de biomasa aérea respecto a la raíz, pero en poca medida en la acumulación de MS. De acuerdo con el índice de Dickson las plantas inoculadas fueron de calidad. "
Universidad Autonóma de Yucatán
2020
Artículo
Tropical and Subtropical Agroecosystems
Español
DESARROLLO VEGETAL
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