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Effect of chitosans of different molecular masses on the fungus Curvularia lunata
Yosleidy Valle Fernández
Aida Tania Rodríguez Pedroso
Miguel Ángel Ramírez Arrebato
JUAN JOSE REYES PEREZ
Luis Guillermo Hernández Montiel
Rubén Cruz Pérez
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
URL: http://elfosscientiae.cigb.edu.cu/PDFs/Biotecnol%20Apl/2021/38/4/BA003804OL4221-4224.pdf
ISSN: 1027-2852
spores, inhibition, antifungal, rice, bioproduct, germination, concentration
esporas, inhibición, antifúngico, arroz, bioproducto, germinación, concentración
"Chitosan is a biopolymer that has different applications in agriculture as it is biostimulant, antifungal, inducer of resistance, among others. In this work, it was evaluated the direct effect of chitosans of different molecular masses on the fungus Curvularia lunata, a pathogen that affects rice cultivation. For them, three chitosans were used, of low, medium and high molecular mass, at the 1, 2 and 3g/L concentrations. In vitro studies were carried out, determining the percentage of inhibition of mycelial growth, as well as the presence of spores, if these were viable, and if the chitosan affected the germination of the spores. The results showed that the higher the concentration of chitosans of different molecular mass, the higher the percentage of inhibition of the mycelial growth of the fungus. Furthermore, the low molecular mass chitosan increased the production of spores at the highest concentration of the bioproduct (3 g/L) used."
"Efecto de quitosanos de diferente masa molecular en el hongo Curvularia lunata. El quitosano es un biopolímero con varias aplicaciones en la agricultura, como bioestulante, antifúngico, inductor de Resistencia, entre otras. En este trabajo se evaluó el efecto directo de quitosanos de tres masas moleculares sobre el hongo Curvularia lunata, patógeno que afecta a los cultivos de arroz. Para ello, se ensayaron quitosanos tres masas moleculares (baja, media y alta), a concentraciones de 1, 2 y 3g/L. Se desarrollaron ensayos in vitro para determinar el porcentaje de inhibición en el crecimiento del micelio, así como la presencia de esporas, y de ser viables, cómo afectaron los quitosanos a su germinación. Los resultados mostraron que los quitosanos a su mayor concentración tuvieron el mayor porcentaje de inhibición sobre el crecimiento del micelio fúngico. Además, el quitosano de la menor masa molecular incrementó la producción de esporas a la mayor concentración (3 g/L)."
Elfos Scientiae
2021
Artículo
Biotecnología Aplicada
Inglés
Valle-Fernández Y, Rodríguez-Pedroso AT, Ramírez-Arrebato MÁ, Reyes-Pérez JJ, Hernández-Montiel LG, Cruz Pérez R. Effect of chitosans of different molecular masses on the fungus Curvularia lunata. Biotecnol Apl. 2021;38(4):4221-4.
FITOPATOLOGÍA
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