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Foliar fertilization of sodium selenite and its effects on yield and nutraceutical quality in grapevine
Fertilización foliar con selenito de sodio y su efecto sobre el rendimiento y calidad nutracéutica en el cultivo de vid
Fertilização foliar com selenita de sódio e seu efeito sobre o rendimento e qualidade nutracêutica no cultivo de videiras
MARIA DE LOS ANGELES SARIÑANA NAVARRETE
Luis Guillermo Hernández Montiel
ESTEBAN SANCHEZ CHAVEZ
JUAN JOSE REYES PEREZ
Bernardo Murillo Amador
ARTURO REYES GONZALEZ
Pablo Preciado Rangel
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
DOI: https://doi.org/10.47280/RevFacAgron(LUZ).v38.n4.04
URL: https://produccioncientificaluz.org/index.php/agronomia/article/view/36794/39690
ISSN: 2477-9407
Vitis vinifera, plant nutrition, selenium, phytochemical compounds
nutrición de las plantas, selenio, compuestos fitoquímicos
"Selenium (Se) is an essential micronutrient for humans, but in plants, this essentiality has not been demonstrated. However, the supplementation of Se in crops has been shown to improve the yield and the quality of the edible part. The objective of this research was to evaluate the effect of Se foliar fertilization on yield, nutraceutical quality and Se accumulation in grape. Five doses of Se (Na2 SeO3 at 0.25, 0.5, 0.75, 1.0 and 1.25 mg.L-1) and a control were evaluated. The results obtained showed that the application in low doses of Se increased the yield; high doses increase nutraceutical quality and induced the accumulation of Se in grapes. In conclusion, the grapevine is a crop with the potential to be biofortified and improve the quality of grape. The results obtained showed that the application in low doses of Se increased the yield; high doses increase nutraceutical quality and induced the accumulation of Se in grapes. In conclusion, the grapevine is a crop with the potential to be biofortified and improve the quality of grape."
"El selenio (Se) es un micronutriente esencial para el ser humano, pero en las plantas, esta esencialidad no se ha demostrado. Sin embargo, la suplementación de Se en los cultivos ha demostrado mejorar el rendimiento, y la calidad de la parte comestible. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la fertilización foliar de Se sobre el rendimiento, calidad nutracéutica y la acumulación de Se en bayas de uva. Se evaluaron cinco dosis de Se (Na2 SeO3 a 0,25; 0,5; 0,75; 1,0 y 1,25 mg.L-1) y un control. Los resultados obtenidos mostraron que la aplicación en dosis bajas de Se incrementó el rendimiento; en contraste dosis altas mejoran la calidad nutracéutica e inducen la acumulación de Se en las uvas. En conclusión, la vid es un cultivo con potencial de ser biofortificado y mejorar calidad de las bayas de uva."
UNIVERSIDAD DE ZULIA
2021
Artículo
Revista de la Facultad de Agronomía de la Universidad del Zulia
Inglés
NUTRICIÓN VEGETAL
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