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ZINC BIOFORTIFICATION IMPROVES YIELD, NUTRACEUTICAL QUALITY AND ANTIOXIDANT CAPACITY IN LETTUCE
BIOFORTIFICACIÓN DE ZINC MEJORA EL RENDIMIENTO, CALIDAD NUTRACÉUTICA Y CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DE LECHUGA
Pablo Preciado Rangel
Adriel Campos Ortiz Campos Ortiz
ESTEBAN SANCHEZ CHAVEZ
ARTURO REYES GONZALEZ
FRANCISCO HIGINIO RUIZ ESPINOZA
DAMARIS LEOPOLDINA OJEDA BARRIOS
Luis Guillermo Hernández Montiel
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
URL: https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/3844/1708
ISSN: 1870-0462
Lactuca sativa L., foliar fertilization, malnutrition
fertilización foliar, desnutrición
"Background: Zinc (Zn) is an important element in human health and is consumed through foods of animal origin. However, the biofortification of plants with Zn can be a strategy for the consumption of this micronutrient and to increase the morphology, physiology, and plant yield. Objective: Quantify the effect of Zn application on yield, nutraceutical quality and antioxidant activity of lettuce. Methodology: Foliar application of ZnSO4 (0, 25, 50, 75 and 100 µM L -1 ) on lettuce plants was made. Yield, nutraceutical quality and the concentration of Zn in the plant tissue was determinate. Results: The optimum Zn dose that maximized yield and nutraceutical quality, as well as the recommended consumption concentration in lettuce in this study was 75 µM L -1 (ZnSO4). Implications: Higher doses of Zn decreased bioactive compound biosynthesis. Conclusion: Zn biofortification is an alternative to increase phytochemical compound biosynthesis and yield with the possibility of improving public health. Keywords: Lactuca sativa L.; foliar fertilization; malnutrition. "
"Antecedentes: El zinc (Zn) es un elemento importante en la salud humana y es consumido a través de alimentos de origen animal. Sin embargo, la biofortificación de las plantas con Zn puede ser una estrategia para el consumo de este micronutriente y para incrementar la morfología, fisiológica y rendimiento vegetal. Objetivo: Cuantificar el efecto de la aplicación de Zn en el rendimiento, calidad nutracéutica y actividad antioxidante de lechuga. Metodología: Se aplicó vía foliar ZnSO4 (0, 25, 50, 75 y 100 µM L -1 ) en plantas de lechuga. Se cuantifico el rendimiento, la calidad nutracéutica y la concentración de Zn en el tejido vegetal. Resultados: La dosis óptima de Zn que maximizó el rendimiento y la calidad nutracéutica, así como la concentración de consumo recomendada en lechuga en este estudio fue 75 µM L-1 (ZnSO4). Implicaciones: Dosis altas de Zn disminuyen la biosíntesis de compuestos bioactivos. Conclusión: La biofortificación con Zn es una alternativa para incrementar la biosíntesis y el rendimiento de compuestos fitoquímicos con la posibilidad de mejorar la salud pública. Palabras clave: Lactuca sativa L.; fertilización foliar; desnutrición."
Universidad Autónoma de Yucatán
2021
Artículo
Tropical and Subtropical Agroecosystems
Inglés
FISIOLOGÍA VEGETAL
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