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ZINC BIOFORTIFICATION IMPROVES YIELD, NUTRACEUTICAL QUALITY AND ANTIOXIDANT CAPACITY IN LETTUCE BIOFORTIFICACIÓN DE ZINC MEJORA EL RENDIMIENTO, CALIDAD NUTRACÉUTICA Y CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DE LECHUGA | |
Pablo Preciado Rangel Adriel Campos Ortiz Campos Ortiz ESTEBAN SANCHEZ CHAVEZ ARTURO REYES GONZALEZ FRANCISCO HIGINIO RUIZ ESPINOZA DAMARIS LEOPOLDINA OJEDA BARRIOS Luis Guillermo Hernández Montiel | |
Acceso Abierto | |
Atribución-NoComercial-SinDerivadas | |
URL: https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/TSA/article/view/3844/1708 ISSN: 1870-0462 | |
Lactuca sativa L., foliar fertilization, malnutrition fertilización foliar, desnutrición | |
"Background: Zinc (Zn) is an important element in human health and is consumed through foods of animal origin. However, the biofortification of plants with Zn can be a strategy for the consumption of this micronutrient and to increase the morphology, physiology, and plant yield. Objective: Quantify the effect of Zn application on yield, nutraceutical quality and antioxidant activity of lettuce. Methodology: Foliar application of ZnSO4 (0, 25, 50, 75 and 100 µM L -1 ) on lettuce plants was made. Yield, nutraceutical quality and the concentration of Zn in the plant tissue was determinate. Results: The optimum Zn dose that maximized yield and nutraceutical quality, as well as the recommended consumption concentration in lettuce in this study was 75 µM L -1 (ZnSO4). Implications: Higher doses of Zn decreased bioactive compound biosynthesis. Conclusion: Zn biofortification is an alternative to increase phytochemical compound biosynthesis and yield with the possibility of improving public health. Keywords: Lactuca sativa L.; foliar fertilization; malnutrition. " "Antecedentes: El zinc (Zn) es un elemento importante en la salud humana y es consumido a través de alimentos de origen animal. Sin embargo, la biofortificación de las plantas con Zn puede ser una estrategia para el consumo de este micronutriente y para incrementar la morfología, fisiológica y rendimiento vegetal. Objetivo: Cuantificar el efecto de la aplicación de Zn en el rendimiento, calidad nutracéutica y actividad antioxidante de lechuga. Metodología: Se aplicó vía foliar ZnSO4 (0, 25, 50, 75 y 100 µM L -1 ) en plantas de lechuga. Se cuantifico el rendimiento, la calidad nutracéutica y la concentración de Zn en el tejido vegetal. Resultados: La dosis óptima de Zn que maximizó el rendimiento y la calidad nutracéutica, así como la concentración de consumo recomendada en lechuga en este estudio fue 75 µM L-1 (ZnSO4). Implicaciones: Dosis altas de Zn disminuyen la biosíntesis de compuestos bioactivos. Conclusión: La biofortificación con Zn es una alternativa para incrementar la biosíntesis y el rendimiento de compuestos fitoquímicos con la posibilidad de mejorar la salud pública. Palabras clave: Lactuca sativa L.; fertilización foliar; desnutrición." | |
Universidad Autónoma de Yucatán | |
2021 | |
Artículo | |
Tropical and Subtropical Agroecosystems | |
Inglés | |
FISIOLOGÍA VEGETAL | |
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Tropical and Subtropical Agroecosystems 2021 vol.24 no.122.pdf | 83.95 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |