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Respuesta antioxidante enzimática en frutos de chile ancho (Capsicum annuum L.) bajo condiciones de estrés salino
ROGELIO RAMIREZ SERRANO
JUAN ANGEL LARRINAGA MAYORAL
Bernardo Murillo Amador
NORMA YOLANDA HERNANDEZ SAAVEDRA
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
URL: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33933510
ISSN: 2244 – 7776
Biomarcadores, Catalasa, Salinidad, Superóxido Dismutasa
"Se estudió la respuesta de la superóxido dismutasa (SOD) y la catalasa (CAT) en frutos de chile (Capsicum spp. cv. Caballero) al someter las plantas a estrés salino moderado. Las plantas fueron expuestas en macetas durante 90 días a cinco tratamientos: control (agua potable; 1,3dS·m-1), NaCl (2,8 y 4,0dS·m-1) y agua de mar (2,8 y 4,0dS·m-1). Los frutos fueron cosechados en etapa de maduración y se midió pigmentación a la madurez, número, largo, ancho, peso fresco, contenido mineral (Ca, Mg, K, Mn, Na y Cl), proteínas, actividad de SOD y CAT, lipoperoxidación y ácido ascórbico.No hubo diferencias significativas en número de frutos, largo, ancho y peso fresco. Los tratamientos produjeron diferencias en pigmentación de los frutos en la madurez, cambiando al rojo en ambas fuentes salinas a 4,0dS·m-1. Las proteínas solubles aumentaron en 2,8dS·m-1, pero disminuyeron al aumentar la CE en ambas fuentes salinas. Los contenidos de Ca2+, Mg2+, K+, Mn2+ disminuyeron al incrementar la CE, mientras Na+ y Cl- aumentaron en 4,0dS·m-1 (NaCl). El ácido ascórbico aumentó ligeramente en 2,8dS·m-1. El estrés salino incrementó la lipoperoxidación y la actividad de SOD y CAT siendo mayores en 4,0dS·m-1, y la respuesta en 2,8dS·m-1 en ambas fuentes de salinidad pareció mantener la homeostasis celular sin alterar la maduración. Se sugiere la posibilidad de utilizar las enzimas SOD y CAT como biomarcadores de maduración en frutos de chile bajo estrés salino, al mostrar una alta actividad en la maduración cuando se utilizó NaCl o agua de mar."
"A pot experiment was carried out with hot pepper (Capsicum spp. cv. “Caballero”) to investigate the response of the antioxidant enzymes superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) in fruits of this species under moderate saline onditions. The hot pepper plants were exposed during 90 days to five treatments: I) control (potable water: 1.3dS·m-1), II) NaCl (2.8dS·m-1), III) NaCl (4.0dS·m‑1), IV) sea water (2.8dS·m-1), and V) sea water (4.0dS·m-1). The hot pepper fruits were collected in the ripening phase and the ripening pigmentation, number of fruits, length, width, fresh weight, mineral contents (Ca2+, Mg2+, K+, Mn2+, Na+ and Cl-), proteins, superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activity, lipoperoxidation and ascorbic acid were measured. The results showed that morphological variables number, length, width and fresh weight of fruits remained without statistical significant differences between treatments but stayed the same as, or slightly less than that of the control. Saline treatments caused differences in fruit ripening pigmentation,changing to red color at 4.0dS·m-1 when NaCl or sea water were applied. Content of soluble proteins increased from the control to 2.0dS·m-1 but decreased as electrical conductivity (EC) increased with NaCl or sea water. Calcium, magnesium, potassium and manganese content, decreased as CE increased, but sodium and chloride showed the contrary, being higher at 4.0dS·m-1 with NaCl. Ascorbic acid remained unchanged between treatments, although slightly increased at 2.8dS·m-1 (NaCl). Salt stress was found to increase lipoperoxidation, superoxide dismutase and catalase activities being higher at 4.0dS·m-1 when NaCl was used, but this enzymatic response in fruits at 2.8dS·m-1 in both saline sources, seemed to have maintained the cellular homeostasis, without altering its ripening. These findings suggest the possibility to use the enzymes SOD and CAT as ripening biomarkers in hot pepper fruits under saline stress, because they showed a high activity in the ripening of fruits when NaCl or sea water was used."
Asociación Interciencia Venezuela
2008
Artículo
Interciencia
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FISIOLOGÍA VEGETAL
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