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DIET OF Crotalus enyo (SERPENTES: VIPERIDAE) FROM THE BAJA CALIFORNIA CAPE REGION, MEXICO
RUBEN ALONSO CARBAJAL MARQUEZ
GUSTAVO ALBERTO ARNAUD FRANCO
Marcio Martins
GUSTAVO ERNESTO QUINTERO DIAZ
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
URL: http://azm.ojs.inecol.mx/index.php/azm/index
ISSN 0065-1737
Rattlesnake, Aspidocelis hyperythra, Ctenosaura hemilopha, Sceloporus hunsakerii, endemic, Peninsula
Víbora de cascabel, endémica, Península
"Crotalus enyo is a rattlesnake endemic to Baja California peninsula, Mexico. The natural history of this species is poorly known, so the goal of this study was to determine the diet of C. enyo in the Cape Region, an area with different conditions than the rest of the peninsula. We analyzed the stomach contents of 24 specimens obtained during 2010-2013, and identified the ingested prey. The diet of C. enyo consists of rodents (83.34%) and lizards (16.66%), although presents a diverse diet, the data suggest C. enyo is a specialist predator at Cape Region. We didn’t find differences in diet composition between sexes, site of capture, or season. This study documents three new prey items in the diet of C. enyo: the Orange-Throated Whiptail (Aspidocelis hyperythra), the Cape Spiny-Tailed Iguana (Ctenosaura hemilopha) and Hunsaker’s Spiny Lizard (Sceloporus hunsakerii)."
"Crotalus enyo es una víbora de cascabel endémica de la península de Baja California, México. La historia natural de ésta especie es poco conocida, por lo cual el objetivo de éste estudio fue determinar la dieta de C. enyo en la Región del Cabo, que presenta condiciones particularmente distintas al resto de la península. Se analizaron los contenidos estomacales de 24 especímenes obtenidos durante 2010-2013, y se identificaron las presas ingeridas. La dieta de C. enyo consiste en roedores (83.34%) y lagartijas (16.66%), y aunque presenta una dieta diversa, los datos sugieren que C. enyo es un depredador especialista en la Región del Cabo. No se encontró diferencia en la composición de la dieta entre sexos, sitios de captura y temporadas. Este estudio documenta tres nuevos elementos en la dieta de C. enyo: el Huico Garganta Naranja (Aspidocelis hyperythra), el Garrobo del Cabo (Ctenosaura hemilopha) y la Lagartija Espinosa de Hunsaker (Sceloporus hunsakerii)."
Instituto de Ecología, A.C.
2016
Artículo
Acta Zoológica Mexicana
Inglés
Carbajal-Márquez, R. A., Arnaud, G., Martins, M. & Quintero- Díaz, G. E. 2016. Diet of Crotalus enyo (Serpentes: Viperidae) from the Baja California cape region, Mexico. Acta Zoológica Mexicana (n. s.), 32(1): 45-48.
ECOLOGÍA ANIMAL
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