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GROWTH AND OIL YIELD PARAMETERS OF THE Capsicum annuum VAR aviculare ASSOCIATED TO THE BENEFICIAL BACTERIUM Bacillus amyloliquefaciens AND Azospirillum halopraeferens UNDER FIELD CONDITIONS
PARÁMETROS DE CRECIMIENTO Y RENDIMIENTO DE Capsicum annuum VAR aviculare ASOCIADA A LAS BACTERIAS BENÉFICAS Bacillus amyloliquefaciens Y Azospirillum halopraeferens EN CONDICIONES DE CAMPO
JOSE LUIS GARCIA HERNANDEZ
Pablo Preciado Rangel
Alejandra Nieto Garibay
Bernardo Murillo Amador
FRANCISCO HIGINIO RUIZ ESPINOZA
Edgar Omar Rueda Puente
Acceso Abierto
Atribución-NoComercial-SinDerivadas
ISSN: 1665-1456
URL: https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/599
DOI: http://dx.doi.org/10.18633/biotecnia.v20i2.599
Azospirillum halopraeferens, Bacillus amyloliquefaciens, biofertilizers
biofertilizers
"Capsicum annuum var. aviculare is one of the most extremely hot chilies, measuring between 50,000 and 100,000 Scoville Units. In the present work we studied the growth and development of chiltepin (Mazocahui), under field conditions, inoculated with previously selected and cultivated native strains of Bacillus amyloliquefaciens and Azospirillum halopraeferens. The seed was inoculated by the vacuum technique, and later at 34, 120, 180 and 210 days after germination. A drip irrigation system with a salinity (TDS) = 0.8 ppt was used. The results show that germination is significantly favored by the promoter effect caused by the beneficial bacteria. These inoculants increased some parameters of growth and development. We found significant differences regarding the control for the total weight and length of root and stem of the plants, as well as the total content of proteins, and in some parts of the plant analyzed as stem and leaf. Both bacteria increased fruit yield in the Mazocahui genotype. Our findings suggest that the application of strains of Bacillus amyloliquefaciens and Azospirillum halopraeferens, influence the increase in yield of Capsicum annuum var. aviculare, under field conditions. In addition, the data show the usefulness of the inoculation of chiltepin seed for agricultural producers in semi-arid areas where salinity is a problem."
"Capsicum annuum var. aviculare es de los chiles extremadamente mas picosos, midiendo entre 50.000 y 100.000 Unidades Scoville. En el presente trabajo se estudió el crecimiento y desarrollo del chiltepin (Mazocahui), en condiciones de campo, inoculándose con cepas nativas previamente seleccionadas y cultivadas de Bacillus amyloliquefaciens y Azospirillum halopraeferens. La semilla fue inoculada por la técnica del vacío, y posteriormente a los 34, 120, 180 y 210 días después de la germinación. Se utilizó un sistema de riego por goteo con una salinidad (TDS) = 0.8 ppt. Los resultados arrojan que la germinación se ve favorecida significativamente por el efecto promotor causado por las bacterias benéficas. Estos inoculantes incrementaron algunos parámetros de crecimiento y desarrollo. Se encontraron diferencias significativas respecto al control para el peso total y la longitud de raíz y tallo de las plantas, así como el contenido total de proteínas, y en algunas partes de la planta analizada como tallo y hoja. Ambas bacterias aumentaron el rendimiento de fruto en el genotipo Mazocahui. Nuestros hallazgos sugieren que la aplicación de cepas de Bacillus amyloliquefaciens y Azospirillum halopraeferens, influyen en el aumento del rendimiento de Capsicum annuum var. aviculare, bajo condiciones de campo. Además, los datos muestran la utilidad de la inoculación de la semilla de chiltepín para los productores agrícolas en zonas semiáridas donde la salinidad es un problema."
Universidad de Sonora
2018
Artículo
BIOTECNIA
Inglés
FERTILIDAD DEL SUELO
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